Bekkenpijn en plasklachten

Door FemkeBrand

januari 22, 2022

bekkenpijn, plasklachten, vaak plassen

Bekkenpijn en plasklachten. Echt geen leuke combinatie, maar wel een die helaas vaak voorkomt. Heel vaak (kleine beetjes) moeten plassen of het gevoel hebben dat je een blaasontsteking hebt. Heel nodig moeten maar de plas komt er niet (goed) uit. Niet zorgeloos kunnen hoesten, niezen of lachen en al helemaal geen trampoline kunnen springen!

More...

Plasklachten en bekkenbodem

Er zijn allerlei plasklachten waar je last van kunt krijgen bij (chronische) bekkenpijn. En dat is niet zo vreemd. Bij bekkenpijn is er sprake van overbelasting en verstoring van de spieren en het bindweefsel van bekken en bekkenbodem. Maar de samenwerking tussen deze spieren en een gezonde bekkenbodem zijn ook van belang voor het reguleren van je plas! Dus is het logisch te bedenken dat bekkenpijn vaak ook samengaat met plasklachten.

De bekkenbodem bestaat uit spieren en bindweefsel die het bekken aan de onderkant afsluiten. De aanspanning van de bekkenbodemspieren zorgt dat je je plas kunt ophouden. Ook houden ze je blaas en de plasbuis op hun plek. Op het moment dat je blaas vol is, voel je dat je moet plassen. Op het toilet ontspan je dan je bekkenbodemspieren. De blaas trekt zich dan samen en de urine loopt naar buiten.

Gezonde bekkenbodem

Normaal gesproken zijn de spieren van de bekkenbodem altijd een beetje aangespannen. Zo zorgen ze ervoor dat de plasbuis en de darm gesloten zijn. Je kunt de bekkenbodemspieren wel vergelijken met een trampoline. Als de trampoline te strak gespannen is, is er weinig veerkracht en kun je niet goed springen. Als de trampoline heel slap is, is het springvlak te los en kun je er ook niet goed op springen. Zo kan ook de bekkenbodem te strak of slap gespannen zijn. In beide gevallen functioneert de bekkenbodem niet goed en ontstaan er klachten.

Mogelijke plasklachten bij bekkenpijn

Van wat soort plasklachten kun je last hebben als de bekkenbodem niet goed functioneert?

 • Heel vaak (kleine beetjes) moeten plassen
 • Urineverlies bij aandrang en/of bij inspanning
 • Moeite met ophouden van de plas
 • Pijn bij het plassen
 • Gevoel van blaasontsteking (terwijl een ontsteking niet is gevonden)
 • Het gevoel hebben niet goed leeg te plassen
 • Lang nadruppelen
 • Pijn aan de uitmonding van de plasbuis
 • Pijn in de onderbuik bij de blaas
 • Voelen dat je naar de wc moet, maar plas komt langzaam/niet op gang
 • Sproeiende, soms onderbroken straal met plassen

Bekkenpijn en incontinentie

Bekkenbodemklachten bij bekkenpijn kunnen dus ook incontinentieklachten veroorzaken. Daarbij maakt men een onderscheid tussen stress-incontinentie en urge-continentie (of een combinatie hiervan).

Stressincontinentie (inspanningsincontinentie) komt voor als de druk (stress) in de buikholte plotseling toeneemt door het aanspannen van de buikspieren. Denk bijvoorbeeld aan hoesten, niezen, lachen, tillen of sporten. Je verliest urine bij inspanning, zonder dat je aandrang voelde om te plassen.

Bij urge-incontinentie (aandrangincontinentie) heb je wél veel aandrang om te plassen. Soms wel elk half uur. De aandrang kan zo sterk of plotseling zijn dat je het toilet niet op tijd haalt.

Wat kun je doen bij bekkenpijn en plasklachten?

Bij langer durende of chronische bekkenpijn hebben mannen en vrouwen klachten pijn in de buik, het bekken, de geslachtsorganen en/of de bekkenbodem. Zonder dat er een aandoening van de organen wordt gevonden.

Er is een verhoogde spierspanning van de bekkenbodem-, buik-, rug-, heup- en bilspieren. In de meeste gevallen (zo’n 85%) is er sprake van een te gespannen bekkenbodem. Maar de combinatie gespannen en slap komt ook voor. De voortdurende hoge spierspanning geeft problemen op spier- en bindweefselniveau. Door deze problemen aan te pakken, kun je ook je plasklachten aanzienlijk verminderen. Denk aan het leren ontspannen van de bekkenbodem, specifieke massagetechnieken en het stretchen van de bekkenbodem. Ga hiervoor naar een goede bekkenfysiotherapeut.

 Wil je ook thuis aan de slag met plasklachten bij bekkenpijn? De online cursus Stop Bekkenpijn kan je helpen. Hier leer je wat je zélf thuis al kunt doen om je klachten te verminderen

FemkeBrand

Over de auteur

Femke had vele jaren chronische bekkenpijn. Ze las alles wat los en vast zat en probeerde vele behandelingen. Toen kwam ze op het spoor van triggerpointtherapie, fasciarelease en nieuwe methodes uit Amerika. Vanaf dat moment begon haar echte herstel! Haar kennis en de effectieve zelfhulpmethode maakt ze graag toegankelijk met Stop Bekkenpijn. Zodat jij niet het wiel weer hoeft uit te vinden. En je zelf de tools in handen krijgt voor grip op jouw herstel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis nooit een update over bekkenpijn!

 Schrijf je in & blijf op de hoogte van alle behandelopties.