Bekkenpijn stuitje

Door FemkeBrand

januari 2, 2022

bekkenpijn, Nimoc-methode, stuitje

Bekkenpijn en last hebben van je stuitje. Wat kan dat verschrikkelijk beperkend zijn! Nergens kun je meer op zitten. Opstaan na het zitten doet pijn, fietsen is een ramp en lang staan lukt ook niet meer.

More...

Veel mensen denken dat er weinig aan is te doen. Als je pech hebt wordt je naar huis gestuurd met een zitring en moet je de stuitpijn maar (letterlijk) uitzitten.

Wat is je stuitje?

Het stuitje is het botje onderaan, je rug, het vorm het uiteinde van je wervelkolom. Dit botje heet ook wel staartbeen of os coccygis. Het is namelijk het botje waar eerder in de evolutie onze staart aan vastzat. Hoewel je er niet zo vaak iets over hoort of leest, komt stuitpijn best veel voor. Een pijnlijk stuitje (coccygodynie) kan zowel bij mannen, vrouwen als kinderen voorkomen.

Hoe ontstaat bekkenpijn stuitje?

Een belangrijke oorzaak van bekkenpijn bij het stuitje is een bevalling. Door de kracht op het bekken tijdens de geboorte, kan het stuitje ontzet raken. Sommige vrouwen voelen bij de bevalling zelfs een ‘knak’. Maar ook een val op of rond het stuitje kan flinke stuitpijn veroorzaken. Op de langere termijn kunnen er ook bekkenpijn, lage-rugpijn of bekkenbodemklachten ontstaan. Geen stuitpijn door een bevalling of val? Stuitpijn kan ook ontstaan door een te gespannen of overactieve bekkenbodem. Je trekt als het ware ‘je staart tussen de benen’.

Wat kun je doen aan stuitpijn?

Vaak denken mensen dat het stuitje gebroken is, maar meestal is het alleen ‘verstui(k)t’. (Checken of het gebroken is kan alleen met een röntgenfoto). Vaak krijg je het advies om rust te nemen om het stuitje niet te belasten. En als je zit, om dan te zitten op een zitring. Maar ja, zitten doen we nu eenmaal erg veel in Nederland.

Bovendien kom je met stuitpijn snel in een vicieuze cirkel terecht. Door de pijn ga je meestal je bekkenbodem aanspannen. Omdat je bekkenbodemspieren vastzitten aan het stuitje, kunnen deze je stuitje weer scheef trekken. En daarvan krijg je weer pijn.

Nimoc methode bij stuitpijn

Gelukkig bestaat er een nieuwe methode, om bekkenpijn van het stuitje te behandelen: Nimoc. Nimoc staat voor Non-Invasive Mobilization of the Os Coccyx. Oftewel: non-invasieve mobilisatie van het staartbeen. Terwijl je zit op een stoel, wordt het stuitje vanaf de buitenkant gemobiliseerd en recht gezet. De behandeling is snel, pijnloos en effectief en wordt meestal gecombineerd met mobilisatie- en ontspanningsoefeningen.

De Nimoc methode kan ook effectief zijn voor andere bekkenklachten, zoals bekkenpijn, liesklachten, anuskramp, incontinentieklachten en seksuele pijnklachten.

Op zoek naar een bekkentherapeut die je stuitpijn kan behandelen?
Dan is het slim op zoek te gaan naar iemand die de Nimoc methode kan gebruiken. Je kunt ze vinden op deze lijst van bekkentherapie met Nimoc methode.

Verder behandelen van stuitpijn

Zelf ook aan de slag met stuitpijn? In de online cursus Stop Bekkenpijn leer je diverse technieken om zelf thuis je bekken en bekkenbodem te mobiliseren, stretchen en ontspannen. Heel belangrijk, want zolang de bekkenbodemspieren te gespannen blijven kunnen ze het staartbeen opnieuw scheef trekken.

FemkeBrand

Over de auteur

Femke had vele jaren chronische bekkenpijn. Ze las alles wat los en vast zat en probeerde vele behandelingen. Toen kwam ze op het spoor van triggerpointtherapie, fasciarelease en nieuwe methodes uit Amerika. Vanaf dat moment begon haar echte herstel! Haar kennis en de effectieve zelfhulpmethode maakt ze graag toegankelijk met Stop Bekkenpijn. Zodat jij niet het wiel weer hoeft uit te vinden. En je zelf de tools in handen krijgt voor grip op jouw herstel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis nooit een update over bekkenpijn!

 Schrijf je in & blijf op de hoogte van alle behandelopties.