Een buikecho bij bekkentherapie is een zinvolle aanvullende behandelmethode. Je bekkentherapeut kan een buikecho gebruiken om te zien hoe je jouw buikspieren gebruikt en wat de conditie van je spieren is. Ook kan het echo-apparaat nuttig zijn om te leren hoe je de buikspieren weer op de juiste manier aanspant. Hoe zit dat precies? En hoe kan dit helpen bij bekkenpijn?
More...
Bekkenpijn en je buikspieren
Bij bekkenpijn is er vaak een verstoring van de samenwerking van de rompspieren. De bekkenbodem, de bilspieren, de (lage) rugspieren, de heupspieren, het middenrif en…. de buikspieren! Al deze spieren samen zorgen voor de stabiliteit van je lichaam, de core stability.
Door de verstoorde samenwerking ontwikkel je in verschillende van deze spiergroepen vaak pijnklachten. Bij (chronische) bekkenpijn zijn er vaak ook problemen met de buikspieren. Dat kan het gevolg zijn van een zwangerschap en bevalling, een keizersnede of andere buikoperatie, het (te) sterk trainen van de buikspieren, veel stress of een verkeerde ademhaling.
De diepe dwarse buikspier
De buikspieren bestaan uit de rechte buikspieren, de schuine buikspieren en de diepe dwarse buikspier. De diepe dwarse buikspier (Transversus Abdominius) verbindt het linker- en rechterdeel van het bekken en werkt gekoppeld met de diepe rugspieren. Samen met de bekkenbodem vormen deze spieren een soort beschermende cilinder voor de stabiliteit van je romp.
Het is heel belangrijk dat de verschillende spieren onderling op de juiste manier samenwerken en aanspannen. De Transversus spant daarbij iets eerder aan dan de rechte en schuine buikspieren. Dit is vaak extra lastig na een zwangerschap of buikoperatie.
Buikspieren en een overactieve bekkenbodem
De diepe buikspieren, diepe rugspieren en bekkenbodem zorgen allemaal voor een deel van de stabilisatie van je romp. Het is belangrijk dat er balans is tussen deze spieren als je weer sterker wilt worden. Als bijvoorbeeld de bekkenbodem overactief is, dan worden vanzelf de diepe rugspieren mínder actief en andersom. Als je de diepe buikspier met te veel kracht aanspant, kan de bekkenbodem overbelast raken. Maar dit kan ook gebeuren als de transversus zwak is of geen goede voorspanning geeft.
Hierdoor kunnen problemen met de buikspieren een overactieve bekkenbodem in stand houden. Daarom is het heel belangrijk de diepe dwarse buikspier weer goed te leren gebruiken vóór je verder kunt gaan trainen.




Buikecho bij bekkentherapie
De buikecho bij bekkentherapie kan hierbij helpen. Het maken van een buikecho om je buikspieren te bekijken of trainen, gaat eigenlijk hetzelfde als bij een zwangerschapsecho. De bekkentherapeut doet gel op de echo-kop van het echo-apparaat en plaatst deze op je buik. De echo-kop is verbonden met het beeldscherm van de computer, waarop je de beelden kunt zien van je buikspieren. Door de echo-kop over je buik te bewegen, kan de bekkentherapeut je buikspieren goed bekijken. Je kunt dan zien of de spier dik en sterk genoeg is (de conditie), of er bijvoorbeeld een verschil is tussen links en rechts en of je de buikspieren op de juiste manier kunt aanspannen.
Myofeedback buikecho
Gaat het aanspannen van de buikspieren nog niet goed? Dan kun je dit weer trainen. Door op het scherm direct te zien of je het goed doet, leer je weer voelen hoe je op de juiste manier en op het juiste moment je diepe buikspier aanspant. Je spieren trainen door op een beeldscherm te zien wat je doet, noem je ook wel ‘myofeedback’. Na het trainen tijdens een behandeling, geeft de bekkentherapeut je oefeningen mee om thuis mee verder te gaan. De buikecho bij bekkentherapie is dan ook zinnig om na een tijdje thuis oefenen opnieuw te meten of je inderdaad vooruitgang boekt.
Op zoek naar een bekkentherapeut in de buurt voor een buikecho bij bekkentherapie? Vul eenvoudig je postcode in.